Niet zeker van uw seksuele geaardheid? Je bent niet alleen.

Door Sarah Solomon, 19, bijdrager

7 september 2021

Ik was zo blij om mijn eerste Pride Month een paar maanden geleden in juni te vieren! Toen ik met een paar vrienden naar PrideFest in New York City ging, was het erg leuk en geweldig om te zien dat zoveel mensen samenkwamen om te vieren wie we zijn.

Ik zeg “eerste” omdat ik me dit jaar klaar voelde om als biseksueel uit de kast te komen voor iedereen in mijn leven. Veel mensen die belangrijk voor me zijn – waaronder mijn directe familie en goede vrienden – kenden elkaar al bijna twee jaar, maar tot voor kort voelde ik me er niet klaar voor om dit deel van mij met anderen te delen.

Dit zette me aan het denken. Wat als u zeker weet dat u niet heteroseksueel bent, maar niet precies weet hoe u dat doet? doen identificeren? Als je je zo voelt, weet dan dat er anderen zijn die het kunnen begrijpen. Ook ik was vroeger onzeker.

Helemaal normaal

Blijkt dat niet zeker weten hoe je je identificeert op het spectrum van seksuele geaardheid, volkomen normaal is. Het is iets waar veel van mijn vrienden mee worstelen. Natasha, 19, uit Syracuse, NY, zegt bijvoorbeeld dat ze “bi (seksueel) of pan (seksueel) is.” Net als ik weet ze dat ze niet heteroseksueel is, maar ze weet niet precies hoe ze doet identificeren. Als iemand zich identificeert als biseksueel, betekent dat trouwens dat hij of zij zich romantisch, emotioneel en/of seksueel aangetrokken voelt tot meer dan één geslacht. En panseksueel zijn is wanneer iemand zich emotioneel, romantisch en/of seksueel tot iemand aangetrokken voelt, ongeacht hun genderidentiteit. Dit kunnen mensen zijn die zich identificeren als genderqueer, transgender en niet-binair.

Het proces om erachter te komen hoe te identificeren verschilt per persoon. Er is niet één “juiste” manier om het te doen! Maar er kan druk zijn om iets te ‘kiezen’. Zoals ik al zei, seksuele geaardheid bestaat op een spectrum. Het is oké om de tijd te nemen om erachter te komen.

Als je twijfelt aan je seksuele identiteit, is het beste advies dat ik je kan geven om erover te praten met mensen die je vertrouwt. Verbaliseren hoe je je voelt is enorm. Voor mij was het in vertrouwen nemen van mijn zus en beste vrienden het meest comfortabele en behulpzame ding om te doen.

Onder druk

Je seksuele geaardheid in twijfel trekken kan eenzaam voelen. “De laatste tijd voelde het heel goed om te zien dat er mensen zoals ik zijn die niet weten hoe ze zich moeten identificeren”, zegt Tate, 19, uit Boston. “Het voelt alsof ik niet alleen ben en dat maakt me heel blij. Toen ik aan het ondervragen was en het niet wist, raakte ik in een soort paniekgevoel alsof ik mijn seksuele geaardheid moest achterhalen.”

Voor mensen die het niet zeker weten, kan Pride Month – of eigenlijk op elk moment – in sommige opzichten moeilijk aanvoelen.
Er zijn massa’s sociale media over coming-out. Ik heb video’s en foto’s gezien op TikTok en Instagram; als ik deze zie, word ik blij omdat het betekent dat deze mensen zich klaar voelen en dapper genoeg zijn om te delen wie ze zijn.

Maar hoewel deze berichten positief kunnen zijn, kunnen ze ook onbedoeld druk uitoefenen op iemand om erachter te komen hoe ze zich identificeren. Meerdere coming-outposts achter elkaar zien kan stressvol zijn als je niet zeker bent van je eigen seksuele geaardheid. Misschien wil je een duidelijk antwoord voor jezelf en voel je je gefrustreerd als je het niet hebt!

Als je twijfelt of er gewoon achter komt, weet dan dat het oké is om onzeker te zijn.

De verleiding van labels

Eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat labels niet altijd nodig zijn, maar soms kan het voelen alsof ze dat wel zijn. Omdat mensen kunnen “in gebreke blijven” en een heteroseksuele seksuele geaardheid bij anderen aannemen, kan iedereen die niet hetero is de druk voelen om zichzelf te labelen. Aan de andere kant voelen LHBTQ+-mensen zich niet altijd veilig bij het delen van hun identiteit vanwege angst voor discriminatie en/of geweld (terwijl ik me in dit artikel concentreer op seksuele geaardheid, geldt dit voor zowel seksuele geaardheid als genderidentiteit).

Soms hebben mensen het gevoel dat het voor anderen gemakkelijker te begrijpen is om hun seksuele geaardheid te labelen. In mijn ervaring lijkt het alsof sommige mensen in de oudere generaties begrijpen wat het betekent om heteroseksueel, homoseksueel of lesbisch te zijn, maar niet per se buiten die categorieën. Mijn ouders hebben me bijvoorbeeld vragen gesteld over wat het betekent om biseksueel versus panseksueel te zijn. Ze hebben me ook meerdere vragen gesteld over andere seksuele geaardheden. Het is goed dat ze het vragen en ik ben blij om hun vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Jij behoort

Als iemand eenmaal weet hoe hij zich identificeert, kan het soms gemakkelijker zijn om ‘erbij te horen’. “Door mezelf als biseksueel te bestempelen, voel ik me onderdeel van iets groters”, zegt Kate, 15, uit South Orange, NJ.

Maar het is ook prima als je niet op een label wilt plakken. Je zult nog steeds “erbij horen!” Je kunt je kleden zoals je wilt, zoals wie je wilt en jezelf zijn zonder. Je moet jezelf alleen labelen als dat de juiste beslissing voor je is.

Als je twijfelt aan je seksuele geaardheid of niet zeker weet waar je valt op het spectrum van seksuele geaardheid, weet dan dat je niet de enige bent. Het is zelfs waarschijnlijk dat sommige mensen die u kent zich hetzelfde voelen.

creditSource link

Elitisprotection
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart