Misvattingen over herpes

Door Alex Crosby, 16, Stafschrijver

23 april 2021

Hoeveel weet jij over herpes? Het is seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) Awareness Month en we weten dat mensen niet leren wat ze moeten weten over herpes. Een recent onderzoek uitgevoerd door Babylon Health, een zorgorganisatie die diensten op afstand verleent, stelde 1000 Amerikanen vragen over verschillende huidaandoeningen, waaronder herpes. Uit de resultaten bleek dat er veel misvattingen zijn.

Orale en genitale herpes komen vrij vaak voor

Een verrassende statistiek: 41 procent van de ondervraagden geloofde dat herpes dodelijk is. Dit is fout. Herpes is niet dodelijk, hoewel het ernstiger is bij zuigelingen die het tijdens de bevalling oplopen. Genitale herpes wordt veroorzaakt door het herpes simplex-virus, type één (HSV-1) of twee (HSV-2). HSV-1 wordt gewoonlijk orale herpes genoemd, maar het kan via orale seks naar de geslachtsdelen worden verspreid en is daarom ook een oorzaak van genitale herpes. Volgens de Centers for Disease Control heeft meer dan een op de zes mensen van 14 tot 49 jaar in de VS genitale herpes. En 47 procent van de Amerikanen meldde orale herpes te hebben, volgens een vragenlijst van de National Health and Nutrition Examination 2015-2016. Dus zowel orale als genitale herpes komen eigenlijk vrij vaak voor. Uit het onderzoek bleek ook dat een derde van de respondenten niet dacht dat herpes besmettelijk is, wat het wel is. Ook zorgwekkend is dat een op de tien mensen die aan het onderzoek deelnamen, aangaf dat ze een seksuele partner niet zouden vertellen over hun herpesdiagnose.

Sex Ed moedigt testen en communicatie met partners aan

In een ideale wereld zouden we allemaal op school leren over SOA-testen, behandeling en hoe we er met onze partners over kunnen praten. Gelukkig voor jou, Seks, enz. heeft antwoorden op uw vragen over herpes:

Er is veel stigma rond herpes en andere soa’s. Het hebben van uitgebreide seksuele voorlichting waarin je leert over geteste SOA’s en hoe en waarom communiceren met seksuele partners is zo belangrijk. Deze nuttige informatie kan stigma verminderen. En een verminderd stigma betekent dat mensen meer kans hebben om getest te worden en open en eerlijk te zijn met een partner als ze een SOA krijgen.

creditSource link

Elitisprotection
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart